K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Appky do lesa a do prírody, aby ste sa v domácej karanténe nezbláznili

V týchto dňoch trávime doma viac času, než kedykoľvek predtým. Chránime tak seba aj ostatných. Na čerstvý vzduch a prechádzky vonku by ste však nemali úplne zabudnúť. 

Pohyb a zvuky prírody vám zdvihnú náladu, ktorá môže byť po dlhých týždňoch v karanténe na bode mrazu. Vitamín D zo slnečných lúčoch je zas kľúčový pre správnu funkciu imunitného systému.  

Pokiaľ si nájdete miesto bez ľudí a do lesa pôjdete len sami či s ľuďmi, s ktorými žijete v jednej domácnosti, riziko nákazy by malo byť takmer nulové. Podľa rozhodnutia vlády si už pobyt v prírode môžete užiť aj bez ochranného rúška, ak od vás vo vzdialenosti minimálne 20 metrov nebude nie je nikto ďalší. 

Kým sa vyberiete von, do mobilu si určite stiahnite nasledujúce aplikácie

Mapy.cz - ideálne pre turistov

Áno, apku s mapami má v telefóne každý, býva totiž priamo súčasťou operačného systému. České Mapy.cz ale ponúkajú možnosť prepnúť si zobrazenie na turistické. A to aj na Slovensku. 

Špeciálna vrstva vám tak ukáže vrstevnice s prevýšením, najzaujímavejšie body v okolí a správnou farbou vyznačí všetky turistické chodníky a cyklotrasy. Funkcia Výlety po okolí vám zas niektoré trasy aj sama odporučí. Vy si vyberiete len ich dĺžku a bod, v ktorom majú začínať. 

Čo viac vám treba, aby ste sa k cieľu aj naspäť domov vrátili pohodlne a bezpečne? Snáď už len dostatok jedla, vody a správnu obuv. 

Mapy.cz

Mapy.cz na stiahnutie pre Android alebo iOS.

Zaujímavé výlety vo svojom okolí nájdete aj prostredníctvom internetu. Skúste napríklad portál Kamnavylet.sk, ktorý tipy zoradil podľa krajov. Bratislavčanom zas pár návrhov zdieľal priamo primátor mesta

Strava pre každého, kto sa chce zlepšovať

Tip pre každého, kto chce viac voľného času využiť na zlepšovanie si svojej kondície. Strava vám podobne ako Endomondo, RunTastic, Runkeeper a mnoho ďalších vďaka GPS v mobile zaznamená trasy prejdené pešo alebo na bicykli. 

Popularitu však získava vďaka tzv. segmentom. Ide úseky, na ktorých sa vaše časy automaticky porovnávajú s predchádzajúcimi výkonmi a ostatnými športovcami. 

Displej mobilu vám ukáže, či ste svoj obľúbený kopec vystúpali rýchlejšie, ako naposledy. Pre športovca snáď neexistuje lepšia odmena!

Strava

Strava na stiahnutie pre Android alebo iOS.

Spoznajte kopce a hviezdy

Už úplnou klasikou do kopcov a hôr je aplikácia Nájdi kopec od slovenských vývojárov. Spustíte ju, keď sa vyšplháte na vrchol.

Využije kameru vo vašom mobile na to, aby vám ukázala názvy kopcov okolo vás. Robí to aj s nadmorskou výškou, takže si ľahko budete môcť vybrať o trochu náročnejší výšľap pre niektorý z ďalších voľných dní. 

Pre iOS môžete skúsiť platenú alternatívu s názvom PeakFinder.

Nájdi kopec

Nájdi kopec na stiahnutie pre Android.

Aplikácia SkyView funguje na rovnakom princípe,využijete ju však až v momente, keď jarné Slnko zapadne. 

Na oblohe totiž vyhľadáva súhvezdia, planéty alebo satelity. Bude preto vhodnejšia až za pár týždňov, kedy budete môcť na záhrade grilovať a snáď už aj sedieť s priateľmi. 

Tajný tip pre oteckov a frajerov: naučte sa niektoré súhvezdia vďaka apke rozpoznávať už vopred, nech svojimi znalosťami o astronómii ohúrite aj s mobilom skrytým vo vrecku. 


Sky View

SkyView na stiahnutie pre Android a iOS.

Spoznajte aj stromy a kvety

Na jar všetko kvitne a lúky nikdy nevyzerali krajšie. S aplikáciami PlantSnap a PictureThis sa váš mobil premení v botanickú encyklopédiu. 

Pomôže vám rozpoznať všetky kvety. Doma potom zistíte, či sú chránené, alebo sa dajú kúpiť aj v bežných záhradkárstvach, aby mohli skrášľovať vašu záhradu. 

Spoznaj kvety

PlantSnap na stiahnutie pre Android a iOS.

PictureThis na stiahnutie pre Android a iOS.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google