K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako vybrať vhodný záložný zdroj pre váš smartfón?

Powerbanka, batterypack alebo záložný zdroj - všetky tieto pojmy označujú to isté: doplnkovú batériu, ktorá v prípade potreby poslúži ako cestovná nabíjačka a predĺži život smartfónu, keď sa hodnota zostávajúcej energie kriticky blíži k nule.

Silný powerbank alebo powerbanku využijete tiež v miestach, kde elektrická zásuvka úplne chýba: na cestách, v stane alebo pri dlhých horských túrach. Navyše, pripájať k nej nemusíte len mobil. Rovnako dobre nabije Bluetooth slúchadlá, fitness náramky alebo akýkoľvek iný kus drobnej techniky.

Ako si však vybrať ten správny záložný zdroj, aby poslúžil naozaj dobre, možno dokonca viacerým členom rodiny naraz? Kam sa oplatí investovať a čo budú len vyhodené peniaze?

Dôležitá je správna kapacita

Pri výbere z e-shopov by ste sa mali zamerať hlavne na udávanú silu zabudovaného akumulátora. Na trhu nájdeme zdroje s 2 500 mAh, 5 000 mAh ale aj 10 000 a 20 000 mAh kapacitou.

Platí jednoduchá úmera: s väčšou kapacitou dobijete váš vybitý mobil viackrát, ale narastú aj rozmery a hmotnosť takéhoto záložného zdroja.

Počítajte s tým, že powerbanky vďaka prirodzeným stratám nikdy nedostane sto percent jej výkonu. Účinnosť batérií sa pohybuje okolo 70 %. To znamená, že z 10 000 mAh zdroja nabijete smartfón s 3 500 mAh batériou približne 2-krát (7 000 mAh).  

Malé zdroje vynechajte - kúpte aspoň 10 000 mAh

Z tohto dôvodu by ste teda mali zabudnúť na najmenšie zdroje s 2 500 mAh kapacitou alebo menšou. Síce v kabelke nezaberú príliš veľa miesta, no poriadne nenabijú žiadny moderný a silný smartfón.

Už lepšie vyzerá napríklad Xiaomi Power Bank 5 000 mAh za cenu okolo 12 eur, ADATA PT100 (10 000 mAh)

za 11,48 eur prípadne ADATA D8000L (8000mAh) za 26,90 eur. Ten je síce trochu drahší a väčší, ale vodeodolný a v stane poslúži ako silná lampa.  

 

Záložný zdroj k mobilu

 

Ďalšie dôležité vlastnosti

Ak už máte jasno v kapacite, môžete do porovnania pridať aj ďalšie funkcie. V praxi niekedy potešia dve výstupné USB-čka, aby ste mohli naraz nabíjať dva mobily, prípadne mobil a tablet. Minimálne jeden z nich by mohol mať silnejší 2 A výstup, ktorý čas nabíjania smartfónu skráti na polovicu.

Väčšina powerbaniek sa nabíja cez microUSB port a z akejkoľvek bežnej nabíjačky pribalenej k mobilu. K svojmu zdroju pravdepodobne žiadnu nedostanete. Použite teda tú najsilnejšiu, akú doma nájdete. Doplnenie energie do 10 000 mAh zdroja totiž môže trvať aj celú noc. Veď mobil s tretinovou kapacitou zvykneme nabíjať kľudne viac než dve hodiny.

Drahšie modely už namiesto microUSB konektora začínajú používať USB-C s podporou rýchlejšieho nabíjania, prípadne Lightning. Majitelia novších androidov či iPhonov pri nich nebudú potrebovať iný kábel na nabíjanie záložného zdroja doma, a iný na pripojenie telefónu v teréne.

 

Battery pack k mobilu

Luxusný zdroj Xiaomi Power Bank 20 000 mAh za 42,90 eur podporuje najnovší štandard Quick Charge 3.0 a Remax RPP-53 10 000 mAh za 27,99 eur nabijete cez microUSB aj Lightning.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google