K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako pripraviť mobil na letnú dovolenku?

Blížia sa letné prázdniny a obdobie dovoleniek. Hoci zvonenie, pracovné e-mailové konto a všetky notifikácie konečne radi vypnete, váš smartfón doma zostať nemusí. Fotoaparáty v dnešných mobiloch spoľahlivo nahradia kompaktný fotoaparát a správne aplikácie zas nájdu tie najzaujímavejšie miesta vo vašej vysnenej destinácii a uľahčia samotnú cestu.

Majte vždy dostatok energie

Pokiaľ sa nechystáte iba ležať na pláži, ale aj chcete preskúmať aj centrum mesta, je možné, že z hotela odídete hneď po raňajkách a váš mobil uvidí elektrickú zásuvku opäť až večer. Do kufra či ruksaku by ste si preto mali pribaliť aj niektorý z týchto záložných zdrojov. Dostatočne veľká powerbanka nabije aj smartfóny ostatných spoluvýletníkov. Pre doplnenie energie do jedného mobilu odporúčame aspoň 3000 mAh kapacitu.

Čo spraviť pred cestou?

Ak už viete, kam vlastne cestujete alebo letíte, mobil vám pomôže zmierniť stres z cestovania. Palubný lístok do lietadla vám totiž väčšina leteckých spoločností pošle e-mailom. Na letisku potom jednoducho naskenujete displej svojho mobilu. Doma zabudnutá letenka bola snáď najväčšou nočnou morou všetkých cestovateľov. V ére smartfónov to už neplatí.

Cestujete autom? Populárne navigácie Waze, Google Maps alebo HERE Maps využijete aj v zahraničí. Niektoré mapy si môžete stiahnuť ešte doma a ušetríte tak zopár megabajtov z vášho balíčka. Avšak keď budete online, získate funkcie navyše. Vďaka interentu neskončíte v dopravných zápchach alebo nájdete tie správne linky MHD z hotela ku všetkým pamiatkam.

Kde sa najesť a čo všetko vidieť?

Papierové mapy už zrejme nikde rozkladať nechcete. Namiesto nich si stiahnite aplikácie TripAdvisor, Foursquare alebo Google Trips. Pomôžu vám získať podrobné informácie o zaujímavých miestach a podnikoch v okolí. Nechýbajú otváracie hodiny a približná cenová kategória a hodnotenie reštaurácií.

TripAdvisor a Google Trips sú zamerané na turistov, vo Foursquare zas nájdete aj zašité miestne podniky, ktoré obľubujú hlavne domáci.

Aby váš smartfón dovolenku prežil bez ujmy

Je jasné, že na dovolenke si na svoj mobil musíte dávať pozor o niečo viac než doma. Teraz ale nemyslíme na ruky miestnych zlodejov a podvodníkov.

Pri prechádzkach po horách hrozí pád na tvrdé kamene, na pláži zas nenávratné poškriabanie displeja či krytu od kamienkov ci piesku. Drobné zrnká piesku sú mimoriadne ostré a dostanú sa úplne všade. Smartfón vo vašom vrecku môžu postupne obrusovať ešte pár dní po príchode domov. Na pláži má teda ochranný obal alebo aspoň fólia na displej naozaj obrovský význam.

Zákazníci mobilného operátora 4ka môžu na dovolenke využiť niektorý z dátových balíčkov za super ceny. Balíček GIGA s 1 GB dát môžete mať už za jedno euro. S paušálom TO.∞ zas môžete získať naozaj neobmedzený objem dát, SMS a volaní. Pre tých, ktorí sa chystajú na dovolenku do niektorej z krajín EÚ, je určený dátový balík EÚ Dáta, s ktorým získate za 5 eur 500 MB dát v EÚ.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google