K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako môžeme pomôcť Ukrajine? Prehľad overených zbierok

Prvýkrát od konca druhej svetovej vojny sa v Európe rozpútal vojnový konflikt mohutných rozmerov. Na miliónové mestá dopadajú skutočné rakety a v uliciach Ukrajiny lietajú guľky, ktoré si nevyberajú národnosť, pohlavie ani vek. 

Zdôrazniť treba tiež to, že vojna začala priamo na východ od slovenských hraníc a miesta najťažších bojov sú od nich vzdialené menej než 200 km. 

Je preto logické, že stovky tisícok Ukrajincov, ale aj ľudí iných národností, ktorí na Ukrajine žilil, chcú utiecť do susedných krajín a desaťtisíce z nich prichádzajú aj cez Slovensko. Sú to najmä ženy a deti, pretože muži starší ako 18 rokov majú podľa rozhodnutia ukrajinskej armády povinnosť vziať zbraň a chrániť svoju vlasť. 

Podali sme Ukrajincom pomocnú ruku

4ka preto až do odvolania znižuje cenu volaní a SMS zo SR na Ukrajinu na polovicu, aby s nimi mohli ostať v kontakte. 

Ľuďom utekajúcim pred vojnou tiež rozdáme tisíce SIM kariet s aktivovaným nekonečným paušálom na 30 dní, aby sa dokázali spojiť so svojimi najbližšími či skúsiť vyhľadať strechu nad hlavou, kde strávia čas nevyhnutný na to, aby opäť mohli vziať svoje životy do vlastných rúk.

Tisíce Slovákov sa rozhodli pomôcť svojim susedom darovaním jedla, oblečenia, základných hygienických potrieb, ale aj priamo finančnými prostriedkami. 

Peniaze alebo základné životné potreby

Najjednoduchšie je pomôcť prostredníctvom niektorej z finančných zbierok – môžete tak urobiť aj z pohodlia domova. Iniciatíva #KtoPomôžeUkrajine už vyzbierala vyše 840 000 eur.

Zbierka prebieha cez platformu Donio, kde môžete prispieť priamo z kreditnej karty, bankovým prevodom alebo cez Apple Pay.

Kto pomôže Ukrajine

Ak chcete pomôcť Ukrajincom, ktorí na svojom území zostali (sú ich stále milióny), môžete tak urobiť cez portál ĽudiaĽuďom.sk a zbierku organizácie MAGNA.

MAGNA poskytuje pomoc na Ukrajine dlhodobo a aj teraz tam má zásoby liekov a dôležitého zdravotníckeho materiálu. Aktuálne sa ich však snaží rozdistribuovať do lokalít, kde ich treba najviac. 

MAGNA pôsobí najmä v oblastiach Luhanska a Donecka, teda má praktické skúsenosti v dvoch oblastiach, kde boje prebiehali už niekoľko rokov.

Zbierka Ukrajina Ľudia Ľuďom

Slováci však pomáhajú aj tým, že v obchodoch kupujú základné hygienické potreby a plienky, prípadne Ukrajincom darujú staršie oblečenie. 

Aj takúto materiálnu pomoc je možné koordinovať cez KtoPomozeUkrajine.sk. Organizátori však vyzývajú, aby ste svoju pomoc skôr zaregistrovali a veci naozaj priniesli až vtedy, keď vás k tomu vyzvú, alebo to bude potrebné. Dobrovoľníkom na hraniciach by ste tým len sťažili situáciu, keďže sklady sú nateraz plné. 

Namiesto toho však môžete skúsiť vyhľadať informácie o tom, či podobné tzv. hotspoty pre vysídlené rodiny nechystá vaše mesto – a pomôcť priamo tam, namiesto cesty na východ SR.

KtoPomozeUkrajine.sk ponúka aj registráciu pre ľudí, ktorí by chceli pomôcť a vlastným autom zobrať niekoľko ľudí s hrozným osudom ďalej, prípadne im ponúknuť prechodné ubytovanie na chatách či dokonca u seba doma. 

Ďalšie organizácie, ktoré pomáhajú Ukrajine a Ukrajincom

Je to napríklad organizácia Človek v ohrození, cez ktorej web viete darovať jednorazový alebo pravidelný dar. 

Mnohí by však chceli poslať pomoc priamo ukrajinským organizáciám bez ďalšieho sprostredkovateľa. Dá sa to napríklad cez Ukrajinský červený kríž pomáhajúci civilistom. 

Unicef Ukrajina

Pomôcť však môžete aj cez UNICEF a Slovenskú katolícku charitu, ak sú vám jej aktivity bližšie.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google