Deň Zeme je tu! Šetri našu planétu s týmito appkami

Ušetríte planétu aj svoju peňaženku. Myslieť ekologicky sa teraz naozaj oplatí.

20.04.2023

22. apríla si pripomíname Deň Zeme, ktorý už zďaleka nie je len ďalšou z aktivít klimatických aktivistov. Dôležitosť ochrany planéty a znižovania emisií nebola nikdy dôležitejšia, než dnes. 

 

Ak chceme zabrániť nezvrátiteľným zmenám a tomu, aby sa niektoré časti sveta stali neobývateľné, prispieť musí každý z nás. 

 

Len tak totiž dokážeme tlačiť na kompetentných, aby prijali opatrenia, ktoré budú mať vplyv aj v globálnom meradle. Tieto appky nám pomáhajú urobiť malý krok pre nás, ale veľký skok pre celú Zem.

Vymeňte auto za vlak, MHD alebo dve kolesá

 

Osobná automobilová doprava patrí k najväčším znečisťovateľom ovzdušia. Navyše, spaľovacie motory nám emisie vypúšťajú priamo v mestách, kde žijeme a nepomáhajú ani dopravné zápchy. 

 

Ekologickejšiu formu cestovania predstavujú autobusy či električky mestskej hromadnej dopravy, ktoré dokážu na rovnakej ploche odviesť oveľa viac pasažierov.

 

Appka Ubian (Android, iOS) má cestovné poriadky autobusov, trolejbusov a električiek vo všetkých väčších mestách a poradí vám aj s vlakmi naprieč celým Slovenskom. 

 

Skúste z auta vysadnúť aspoň na pár dní do týždňa – možno zistíte, že v práci budete rýchlejšie, lacnejšie a stihnete vybaviť pár e-mailov alebo prečítať kúsok knihy ešte pred príchodom do kancelárie.

V niektorých mestách ale môžete použiť aj zdieľané bicykle ako je Rekola (Android, iOS), kde máte s Multisport kartou dve jazdy denne zadarmo, ANTIK SmartWay na východe, SlovnaftBajk (Android, iOS) alebo trnavský Freebike.

 

V Bratislave, Trnave, Nitre, Košiciach, Prešove či Žiline zas môžete využiť aj zdieľané elektro-kolobežky Bolt (Android, iOS) alebo TIER (Android, iOS). Táto forma dopravy však nie je mimo cyklochodníkov práve najbezpečnejšia, takže si dávajte poriadny pozor.

Potraviny sú čoraz drahšie. Využite z nich maximum

 

Koľkokrát sa vám už stalo, že ste v hypermarkete nakúpili takmer na celý týždeň, no potom nebol čas variť, dvakrát ste večerali niekde vonku a zrazu boli niektoré z potravín po záruke?

Vďaka appkám ako je NoWaste (Android, iOS) alebo Kitchen Pal (Android, iOS) sa to už nebude opakovať. V appke totiž vždy uvidíte, čo vlastne máte v chladničke a kedy danej potravine končí záruka. Pri častejšie kupovaných potravinách vám bude stačiť naskenovať čiarový kód. 

Predajte alebo nakúpte lacnejšie

 

Veľkú kritiku dnes znášajú aj tzv. fast-fashion reťazce, ktoré svoje obchody zaplavujú tonami nie príliš kvalitného oblečenia. Lepšie urobíte, ak investujete do tričiek, čo sa nerozpadnú po treťom praní. 

 

Samozrejme, takéto oblečenie bude výrazne drahšie, no ak vás omrzí, možete ho jednoducho predať alebo posunúť ďalej. 

 

Litovský startup Vinted (Android, iOS) sa už udomácnil aj v Česku a na Slovensku, takže svoje oblečenie budete môcť poslať aj za hranice, alebo naopak, nakupovať z cudziny. Pre túto appku platí to isté, čo pre klasické “sekáče” – veľa oblečenia je úplne nového a nenoseného, ešte s vysačkou. 

Samozrejme, podobne môžete namiesto do hlbín skrine alebo do koša poslať aj čokoľvek iné, nielen oblečenie. 

 

Staré mobily, postele, matrace či nábytok Slováci vo veľkom predávajú a nakupujú aj na Bazoši (Android, iOS) alebo Bazar.sk (Android, iOS), prípadne Facebook Marketplace. Aj tu si však dávajte pozor na podvodníkov, rozhodne neklikajte na žiadne odkazy, nezadávajte číslo platobnej karty alebo neplaťte za tovar vopred.

S novým mobilom teraz ušetríte a ochránite planétu aj vo 4ke

 

S ohľadom na nutnosť recyklovať a predlžovať život už raz vyrobeným produktom sme sa vo 4ke rozhodli dať druhú šancu aj prémiovým zariadeniam od Apple. Pre našich zákazníkov je to zas možnosť ušetriť absolútne bez rizika

 

V e-shope 4ky teraz nájdete napríklad nadupaný Apple iPhone X alebo iPhone SE s označením “AKO NOVÉ” a “Give Me A Second Chance”, teda Daj mi druhú šancu

 

Tieto zariadenia sú v optickom a technickom stave nového kusu, pretože ich vonkajšie, prípadne opotrebované časti boli odborníkmi vymenené za úplne nové. K mobilom pochopiteľne dostanete aj plnú dvojročnú záruku.  

 

Zákazník získa plne funkčné a odborníkmi preverené zariadenie v peknom „eko“ balení, no za výrazne nižšiu cenu. V platnosti zostáva aj BONUS AŽ 210 EUR NA MOBIL.  

Navyše, aj tieto repasované smartfóny si môžete objednať priamo z niektorým paušálom SLOBODA s obrovskou porciou voľných minút a dát, prípadne si cenu mobilu rozložiť na 12, 18, 24 alebo 30 menších mesačných platieb.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.