Grafika ako od profíka! Tieto appky vylepšia tvoje fotky a kresby

Posuňte svoje obrázky a fotografie na novú úroveň. 

26.04.2024

Vraví sa, že lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. V časoch sociálnych sietí sú práve fotografie, obrázky a infografiky to, čo púta pozornosť a zbiera najviac lajkov. Navyše, kto by nechcel, aby jeho rodinné fotografie a spomienky vyzerali čo najlepšie?

 

Prinášame preto tipy na pomocníkov a aplikácie, s ktorými sa vaše snímky priblížia výsledkom profesionálnych fotografov s drahými zrkadlovkami. 

Upravte jas a kontrast, pozor však na filtre

Obľúbený Instagram začínal s možnosťou nahrávať štvorcové fotografie vo formáte 1:1 a nízkym rozlíšením. Používatelia si preto na svoje zábery radi aplikovali niektorý z ponúkaných filtrov.

Dnes sa však aj tu hrá na kvalitu a efektom a lá 60. roky už pravdepodobne nikoho nezaujmete. Do úzadia smerujú aj presaturované fotky s neprirodzene modrou oblohou či extrémne zelenou trávou. Trendom je čo najvernejšie podanie. 

 

Niektoré smartfóny ponúkajú mimoriadne rýchle a intuitívne možnosti úprav základných parametrov každej fotografie. Napríklad iPhone to dokáže už priamo v galérii. 

Cez jednoduché posuvníky meníte jas a kontrast. Skúste sa však pohrať aj s orezaním, respketíve náklonmi, ktoré vedia vykompenzovať nedostatky malých objektívov v smartfónoch. Pamiatky sa vám tak už nebudú musieť rúcať na stranu alebo dozadu. 

 

Ešte detailnejšie úpravy ponúkajú špecializované aplikácie. Na počítači určite poznáte Photoshop – ten je dostupný aj na mobiloch. Adobe Lightroom (Android, iOS) ponúka zjednodušenú verziu, ktorá však, najmä v jeho platenej verzii, dokáže doslova zázraky aj pri retušovaní a často ju používajú aj profesionálni fotografi. Tí si ju otvárajú na tabletoch a často cez ňu exportujú zábery zo svojich foťákov, ak práve nemôžu byť v pohodlnej kancelárii.   

Ak vám tieto možnosti stačiť nebudú, vyskúšať môžete aj vybavenejší Photoshop Express (Android, iOS).

Na všetky letáky, infografiky a pozvánky

Ak nepotrebujete fotografie, ale riešite grafiku, plagáty či podobné tlačoviny, absolútnym kráľom medzi bežnými používateľmi i profíkmi je aplikácia Canva (Android, iOS). 


Tá zaujme najmä množstvom vopred pripravených šablón, vďaka ktorým bude mať váš facebookový post, instagramová stories alebo YouTube thumbnail vždy ten správny rozmer a maximálny zásah. 

Na vaše kresby a návrhy

Grafika je jedna vec, no najrýchlejšie vždy budú rukou písané poznámky a kresby. Appka Concepts (Android, iOS) slúži na zaznamenávanie si návrhov, ale aj kresbu pôdorysov, schém, myšlienkových máp a prakticky všetkého, čo by ste inak mali na pracovnom stole v poznámkovom bloku alebo na dávno stratených hárkoch papiera.

Využitie aplikácie a možnosť kreslenia maximalizujete, ak máte tablet alebo smartfón s podporou dotykového pera. 

 Rozhýbte svoju grafiku do instagramových reels

Určite ste už videli videá, kde boli prelínačky perfektne zosynchronizované s hudbou alebo instagramové Stories, ktoré boli kolážou viacerých rôznych záberov a fotiek.

Pravdou je, že za nimi pravdepodobne nebolo žiadne grafické oddelenie vo veľkých firmách, ale influencer s tou správnou mobilnou aplikáciou. SCRL (Android, iOS) alebo InShot (Android, iOS) takto dokážu rozohrať aj váš Instagram. 

Spravujte svoje fotky a urobte si v nich poriadok

Ak otvoríte galériu svojho mobilu, určite v nej nájdete tie najlepšie fotky svojej rodiny a priateľov, že?

V skutočnosti je realita často iná. Dobré fotky sú utopené medzi stovkami screenshotov, rozmazaných momentiek a iného “odpadu”, ktorý zbytočne žerie miesto v úložisku vášho zariadenia. Preto by ste si mali stiahnuť apku ako je Flic, ktorá dokáže duplikáty rozpoznať a automaticky vymazať.

Pravidlo číslo jedna však hovorí o zálohovaní. Vyberte si teda niektoré z úložísk ako je Google Disk, Apple iCloud, Dropbox či OneDrive a stiahnite si ich mobilnú aplikáciu, ktorá dokáže automaticky posielať fotky do cloudu, kde budú chránené aj v prípade, že svoj mobil stratíte alebo prestane fungovať. Google Fotky navyše dokážu zábery zobraziť aj na mape, takže ak patríte k vášnivým cestovateľom, ľahko nájde spomienky, ktoré práve hľadáte. 

Pomôže aj dobrý mobil

Dnes sa výrobcovia doslova predháňajú v počte objektívov, počte megapixelov a násobkoch pri zoomoch. V skutočnosti však žiadny z týchto parametrov automaticky nehovorí o kvalite výsledných fotografií.

Preto sa vždy oplatí čítať podrobnejšie recenzie, prípadne pozerať po parametroch ako je svetelnosť optiky (clonové číslo napr. f/1.8 - čím nižšie, tým lepšie) alebo veľkosť samotného optického čipu, ktorý obraz zaschytáva.

V praxi potom radšej vždy, keď vám ide o kvalitu, používajte základný objektív bez zoomu, ktorý kvalitu len zhorší. Nové mobily s parádnymi foťákmi nájdete aj v e-shope 4ky

Všetky appky s tým správnym paušálom

Študenti od 6 do 26 rokov si tieto appky môžu vyskúšať aj vďaka 4ke a jej novému paušálu SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostanú až 20 GB dát v SR (z toho až 10,45 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál sa dá zakúpiť priamo v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.