Sviatky na horách? Tieto appky vám pomôžu

Nájdite tú správnu zjazdovku aj najlepšie počasie. Zimná dovolenka bude doslova hračkou.

12.12.2021

Po Vianociach konečne prichádza aj niekoľko vytúžených dní voľna a hory už teraz pokrýva poriadna vrstva snehu. 

Kvôli stále prebiehajúcej pandémii sú síce možnosti menšie, no od 25. 12. by sa pre členov spoločnej domácnosti, ktorí sú plne zaočkovaní alebo COVID prekonali a zároveň si urobia PCR, AG či samotest, mali otvoriť aj ubytovacie zariadenia. 

Určite viete, ako si dávať pozor pri kontakte s cudzími osobami, no ako bezpečne a pohodlne zvládnuť nejakú tú ľahkú chatovačku či turistiku? Pomôže vám váš mobil a tieto super aplikácie, ktoré v ňom nesmú chýbať!

Aplikácie na počasie

To sa v horách poriadne rýchlo mení a navyše, kým dole svieti slnko, hore môže byť aj o 10 stupňov menej (alebo presne naopak). Potrebujete sa teda vhodne obliecť a obísť všetky búrky a fujavice. 

Základom by mala byť predpoveď nášho SHMÚ (Android, iOS), ktorá vám umožní vybrať si najbližšiu meteorologickú stanicu a na grafoch skontrolovať aj očakávané centimetre nového snehu. 

Počasie v mobile

Ak však chcete siahnuť po niečom “medzinárodnom”, môže to byť napríklad aplikácia Accuweather (Android, iOS). Tá teraz dostala úplne novú funkciu s názvom WinterCast – a budete prekvapení, ako doslova na minútu presne dokáže predpovedať blížiace sa sneženie. Je len na vás, či sa mu vyhnete, alebo naopak presne vtedy zoberiete deti a psa von, aby si užili svoje prvé snehové vločky v živote. 

Vášniví turisti, skialpinisti a vyznávači extrémnych športov zas nesmú obísť Windy (Android, iOS). Ukáže vám presný smer vetra v rôznych nadmorských výškach aj lokality, kde bude v najbližších 3, 5 či 10 dňoch najviac nového sypkého snehu.

Ako je vo vašom stredisku? - OnTheSnow (Android, iOS)

Predpovede počasia síce pomôžu, kto však môže vedieť lepšie, koľko snehu je na zjazdovke, ako jej samotný prevádzkovateľ? 

Táto appka má v databáze aj slovenské strediská, tak neváhajte a skontrolujte aktuálnu výšku nového “prašanu” za 24 hodín pre lyžovačku v čo najlepšej lokalite, informácie o otváracích hodinách vlekov aj živé prenosy z online kamier namierených na tie správne miesta.

Lyžiarske strediská na SR

Ak by sa náhodou niečo stalo - Horská služba (Android, iOS)

Dúfame, že túto aplikáciu nikdy nebudete potrebovať. No predsa len… nemusí práve padnúť lavína, ale môžete sa pošmyknúť na zľadovatenom teréne alebo naraziť na iného turistu v nesprávnej obuvi, ktorý podcenil poriadne teplé oblečenie. 

Vždy sa hodí mať číslo na profíkov z Horskej záchrannej služby na jeden klik aj s možnosťou odoslať im vašu presnú polohu na základe údajov z GPS.

Oficiálna aplikácia navyše ponúka aj upozornenia na potenciálne lavínové nebezpečenstvo. V mobile ju tak skrátka musíte mať.

Horská služba číslo

Aby ste vedeli, koľko ste nalyžovali - Strava (Android, iOS)

Užitočná alebo nie, Strava vám dokáže odmerať všetky športové aktivity a v zime pochopiteľne nemôže chýbať ani lyžovanie.

Možno bude zaujímavé si na konci dňa nad pohárom poriadne teplého čaju (alebo niečoho, čo zahreje ešte viac) porovnať, kto nalyžoval najviac kilometrov. 

Dávajte si však pozor a rozhodne sa nesnažte súťažiť za každú cenu alebo trhať rekordy v maximálnych rýchlostiach smerom dole. 

Strava podporuje aj bežkovanie, pri ktorom rozhodne spálite viac kalórií. 

Strava lyžovanie

Poistite sa

Kedykoľvek budete chcieť skontrolovať počasie, nájsť tú správnu zjazdovku alebo len skrátka poslať fotky rodine, paušály SLOBODA od 4ky na to budú tie pravé. 

Všetky totiž ponúkajú poriadnu porciu dát využiteľných úplne na čokoľvek. Stále navyše prebieha akcia, kedy si ktorúkoľvek SLOBODU môžete vyskúšať len za 4 eurá na 30 dní, vrátane tej s neobmedzenými volaniami, SMS a dátami

4ka vám navyše ponúka jednoduchú možnosť poistiť sa pri vykonávaní zimných športov a aj na zásah Horskej služby jednoducho cez SMS už od pár eur na deň. Ľahko tak poistíte seba aj celú svoju rodinu

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.