Sezóna letných festivalov je tu! Tieto appky vám pomôžu k dokonalému hudobnému zážitku

Už nikdy vám neutečie koncert obľúbenej kapely ani nový hit, ktorý tak veľmi túžite počuť znova.

09.06.2022

Pohoda, Grape či dokonca zahraničný Sziget alebo naopak, niektorý z lokálnych a nenápadných? Po dvoch rokoch pandemického trápenia a obmedzení sa toto leto sezóna letných festivalov rozbieha naozaj naplno

Je však možné, že ste z kolobehu dobrej hudby a parádnych koncertov trochu vypadli. Vybrali sme preto hneď niekoľko appiek, s ktorými sa pred návštevou najbližšieho letného festivalu opäť dostanete do tej najlepšej formy. 

Neváhajte a skúste ich hneď teraz.

Tá správna aplikácia na streamovanie hudby – Spotify (Android, iOS)

Na Slovensku je stále najpopulárnejšou službou na prehrávanie hudby Spotify, pochopiteľne však môžete dať prednosť aj Apple Music, službe Deezer alebo platforme YouTube Music.

Až na jablčnú Apple Music všetky ponúkajú aj počúvanie úplne zadarmo, ak strpíte občasné prerušovanie reklamou. V prípade hudobných streamovacích služieb sa však rozhodne oplatí aj mesačný poplatok – veď dostanete možnosť pustiť si ktorúkoľvek z desiatok miliónov skladieb legálne, bez pirátenia alebo kupovania CD-čiek. 

Spotify hudba

Mimochodom, vedeli ste, že Spotify pri väčšine interpretov ukazuje ich aktuálny koncertný program? Ľahko sa tak dopátrate k tomu, či turné náhodou nezastaví aj niekde na Slovensku.

A naopak, uvidíte napríklad zoznam skoro 50 interpretov, ktorí prídu na Pohodu – a môžete sa hneď pustiť do streamovania ich najväčších hitov, kým ich potom zahrajú aj z pódia. 

Spomedzi konkurencie vyberáme aj appku Tidal. Je síce trochu drahšia, no hudbu vám umožní streamovať aj v HiFi alebo dokonca HiFi Plus kvalite (dátový tok až do 9216 kbps). To je niečo pre naozajstných hudobných fajnšmekrov… s poriadnymi slúchadlami. 

Spoznajte vždy každú skladbu aj text – Shazam (Android, iOS), Genius (Android, iOS)

Koľkokrát sa vám už stalo, že ste niekde v rádiu, kaviarni alebo v reklame počuli poriadne chytľavú skladbu, ktorú ste sa potom niekoľko dní snažili identifikovať, aby ste ju zaradili medzi svoje najobľúbenejšie?

So Shazamom je tomu koniec, z vášho mobilu totiž stlačením tlačidla spraví uši poriadneho znalca hudby. Stačí mikrofón podržať niekde v blízkosti zdroja hudby a o pár sekúnd sa vám (takmer vždy úspešne) vráti názov kapely aj konkrétnej skladby. 

Shazam a texty piesní

Appka Genius funguje podobne, namiesto samotných tónov skladby vám však ponúkne tzv. lyrics, teda texty všetkých hitoviek. Pod pódiom totiž určite nechcete otvárať ústa naprázdno, ale revať spolu s tisíckami ďalších návštevníkov. 

Už vám nikdy žiadny koncert neunikne – Songkicks (Android, iOS)

Že nestíhate sledovať, na ktorom festivale vystupujú tie najväčšie hviezdy a vaše obľúbené kapely? Aplikácia Songkicks to robí za vás. 

Skupiny môžete followovať buď ručne, alebo appku nechať, nech sa váš vkus naučí podľa vášho profilu na Spotify či Apple Music. 

Keď sa niektorí z “vašich” interpretov objavia v okolí, dostanete upozornenie, že treba utekať kúpiť lístky. Všetko funguje aj na Slovensku a nebojte sa, po sezóne festivalov začne tá kubová, ktorá má tiež niečo do seba. 

Lístky na koncert

Ak ak náhodou áno…

Plány sa menia, prichádzajú choroby a nevyhnutné záležitosť. Kým cez populárny Ticketportal si lístok kúpite oficiálne, sekundárne trhy ako Ticketmaster alebo Viagogo vám ich pomôžu nájsť aj v prípade, že už je zdanlivo neskoro, prípadne chcete svoju vstupenku predať z dôvodu neočakávaných udalostí. 

Ide vlastne o špecializovaný inzertný portál alebo trhovisko, no prakticky celosvetové, čo zvyšuje šance na úspech. 

Aby ste sa na pódiá raz dostali aj vy

Žijeme v časoch neobmedzených možností. Vďaka mobilu môže byť takmer každý stať amatérskym filmárom, ale aj hudobným skladateľom. Stačí si do mobilu stiahnuť tú správnu appku. 

Číslom jeden v možnosti skladať, nahrávať, komponovať a editovať hudbu je nepochybne GarageBand, ktorý je však dostupný iba pre iPhony a iPady.

Apple tvrdí, že databázu zvukov, loopov a samplov od najznámejších hudobných producentov neustále rozširuje, tak sa netreba báť a choďte ju preskúmať. Možno ešte toto leto skomponujete vlastný letný hit! 

Garage band

Konkurenciou, ktorá niečo podobné robí aj na Androide, je napríklad Music Maker Jam.

Nebojte sa dlhých hodín dobrej hudby

Aby ste mohli tie najlepšie skladby počúvať každý deň a naozaj všade, potrebujete dobrý paušál s poriadnou porciou dát.

Presne takým je napríklad SLOBODA ∞ + od 4ky, ktorú si môžu zákazníci s novou SIM kartou vyskúšať len za 4 eurá na 30 dní

Ďalšie články

Letné festivaly, kde ste? Hudobné zážitky si užijete aj online

Na Pohodu či Grape treba tento rok zabudnúť, malé aj veľké koncerty však stále môžete sledovať aspoň cez internet. Pri zahraničných umelcoch je výber takmer nekonečný.

11.06.2020

Čítať viac

5 tipov, ako pripraviť smartfón na letné hudobné festivaly

Leto je v plnom prúde a s ním aj obdobie hudobných festivalov plných zábavy, náhlych dažďov a nocí strávených v stane. Pripravili sme si pre vás pár tipov ako si ich užiť tak, aby ste prišli domov v dobrej nálade a so stále stopercentne funkčným mobilom.

30.06.2018

Čítať viac
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.