Novoročné predsavzatia: 12 appiek, ktoré vás zachránia

Či už chcete schudnúť, naučiť sa variť, zlepšiť v angličtine alebo dať do poriadku svoje účty, tieto aplikácie vám pomôžu.

07.01.2022

Nový rok je vždy ideálnou príležitosťou začať odznova - alebo s niečím úplne novým. Dali ste si nejaké predsavzatia aj vy?

Podľa výskumov z USA či Británie tak chcela urobiť asi pätina populácie, no rok je dlhý a s dodržiavaním záväzkov je to už horšie. Najmä, ak vás nikto nekontroluje!

Dnes však na vás môže dohliadať mobil a hneď niekoľko aplikácií, vďaka ktorým o vašich aktivitách vedia aj najbližší priatelia. Veď vo dvojici (alebo viac) sa aj najväčšie výzvy zvládajú ľahšie. 

Dominuje životospráva

Možno budete prekvapení, no predsavzatie schudnúť sa umiestnilo až na druhom mieste. 

To prvé je trochu všeobecnejšie – ľudia chceli viac cvičiť alebo zlepšiť svoju fyzičku. Ide o dobré správy, pretože trochu si natiahnuť nohy je oveľa jednoduchšie, než svoje telo tlačiť do konkrétnych čísel. 

Začať môžete aj so zabudovanou aplikáciou Zdravie vo vašom iPhone, prípade konkurenčným Google Fit pre Androidy. Obe vám aj bez akýchkoľvek fitness hodiniek či náramkov každý deň odmerajú, koľko krokov ste urobili. Dietológovia vravia, že by to malo byť aspoň 8000 denne. 

Nielenže schudnete, ale ešte aj precvičíte stuhnuté svalstvo od sedenia pri počítači a rozbehnete svoje trávenie. 

Maranie krokov

Ak to s chôdzou, behom, cyklistikou alebo takmer akýmkoľvek iným športom myslíte serióznejšie, číslom jeden medzi všetkými trackermi a meračmi je Strava (Android, iOS). Len si vyberte šport, ktorý máte radi a začnite ukladať posledný tréning.  

Za polovicou úspechu je váš jedálniček

Experti by trochu pochybovali, faktom však je, že stačí, aby kalorický príjem z jedla a nápojov nepresahoval váš výdaj počas dňa – potom musíte chudnúť. 

Takže si nainštalujte Kalorické tabuľky (Android, iOS) alebo MyFitnessPal (Android, iOS), zadajte svoju váhu, výšku a ideálnu váhu. Kalkulačka vám povie, koľko Kj alebo kalórií potrebujete každý deň prijať. 

Jednotlivé jedlá si potom môžete do mobilu zapisovať a už po obede vám bude jasné, či si môžete dať koláčik, alebo radšej zamknete dvere na vašej chladničke na 24 hodín. 

Jedalnicek na chudnutie

Keď už naozaj nebudete vedieť, čo jesť, stiahnite si Tasty (Android, iOS) alebo inú praktickú kuchárku so stovkami receptov.

Chceme viac peňazí

Na štvrtom mieste sa umiestnilo predsavzatie viac šetriť alebo obmedziť svoje výdavky. Aj v tomto vám pomôže mobil.

Zoškrtať môžete napríklad výdavky za váš paušál tak, že prejdete do 4ky a vyberiete si niektorý z výhodných paušálov SLOBODA s poriadnou porciou dát.  

Navyše, v rámci akcie teraz môžete vyskúšať na prvých 30 dní len za 4 eurá aj SLOBODU NEKONEČNO+, ktorá prináša nielen neobmedzený objem dát v celej SR, ale aj neobmedzené minúty a SMS v celej EÚ. 

Ďalšie výdavky môžete okresať napríklad s aplikáciami Expense (Android, iOS) alebo českým Spendee (Android, iOS). 

Spendee síce ponúka aj platené verzie, tie však dostali naozaj unikátne funkcie pre každého, kto to so šetrením myslí vážne. Transakcie z vášho účtu sa totiž do appky zaznamenajú automaticky, čím sa vyhnete tomu, že sa na zapisovanie výdavkov jednoducho vykašlete. 

Nebojte sa, spojenie s vaším účtom je výhradne cez tzv. bankové API, takže nehrozí, že by niekto zneužil váš účet, alebo by vás nebodaj okradol. 

Ako šetriť peniaze

Lepšia práca, nový job? 

Takmer 20 % ľudí, ktorí si dávajú predsavzatia, chcú dosiahnuť svoje kariérne ciele. Môže sa vám to podariť napríklad vďaka štúdiu nových kníh od múdrych a úspešných biznismenov. 

Aby ste sa medzi rozčítanými knihami nestratili, rozhodne si nainštalujte aplikáciu Goodreads (Android, iOS). 

Duolingo (Android, iOS) vám zas pomôže zlepšiť sa v cudzích jazykoch a Udemy (Android, iOS) naučí kódovanie, grafiku alebo čokoľvek iné. Nevahajte, a vrhnite sa niektorý z kurzov!

Učenie sa na mobile

Menej času na sociálnych sieťach, viac času s rodinou

Serióznym problémom sa dnes stáva najmä závislosť na sociálnych sieťach, alebo mobiloch všeobecne. 

Patríte k ľuďom, ktorí svoj smartfón nepustia z ruky? Trpia vaše oči a krk, ale aj rodinné a priateľské vzťahy.

Zavítajte preto do nastavení svojho smartfónu a urobte rázny krok. Stlmte si notifikácie z aplikácií, pri ktorých nie sú absolútne nevyhnutné a limitujte svoj čas na Instagrame či Facebooku, napríklad na pol hodinu denne. Zdá sa vám to stále veľa? Možno budete prekvapení, ako rýchlo tento limit vyčerpáte.

Takúto možnosť ponúka iOS aj Android priamo v systémových nastaveniach, používatelia s telefónmi od Samsungu, Honoru, Xiaomi či iných si však najnovšie môžu stiahnuť aj samostatnú aplikáciu z Google Play. 

Čokoľvek, čo vás urobí lepšími

Samozrejme, k predsavzatiam nevyhnutne patria aj veci ako odvykanie od fajčenia, alkoholu alebo naopak, akékoľvek iné návyky, ktoré sa možno nedajú presne špecifikovať, no spája ich jedna dôležitá vec – chcete sledovať, koľko dní už ich robíte. 

Na toto sú ideálne aplikácie ako Habit Tracker (Android, iOS). Jednoducho si vždy, keď sa úspešne vyhnete cigarete, sýteným sladkým nápojom alebo navštívite fitko, tento cieľ označte ako splnený. Budete mať na konci roka 365 záznamov?

Predsavzatia v mobile

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.