Nezávislý test: dátovania v zahraničí so 4kou sa už nemusíte báť

Známy technologický portál TOUCHIT.sk sa vybral do Chorvátska so SIM kartami všetkých slovenských operátorov. Ako dopadli v ich roamingovom teste?

15.08.2018

Známy technologický portál TOUCHIT.sk sa vybral do Chrovátska so SIM kartami všetkých slovenských operátorov. Pravidlá boli jednoduché: štyri rovnaké smartfóny, pričom každom z nich bola karta Orangeu, Telekomu, O2 a 4ky, cestovali s redakciou priamo k moru po stopách väčšiny našich dovolenkárov.

Za hranicami sa samozrejme telefóny odhlásili zo svojich domácich sietí. Test tak mal preveriť najmä správanie sa SIM kariet v pokrytí roamingových partnerov. Pre dovolenkárov hľadajúcich tú správnu trasu v mobilnej navigácii alebo odosielajúcich fotografie z pláže bude totiž najdôležitejšia stabilita, rýchlosť a dostupnosť rýchleho dátového pripojenia na ceste aj v samotnej cieľovej destinácii.

Cesta do Chorvátska

Zdroj: TOUCHIT.sk   

Zákazníci 4ky prechod cez hranice ani nepocítia

4kári dobre vedia, že v celej EÚ volajú, SMS-kujú a dátujú za ceny ako doma. Navyše platí, že s novými paušálmi SLOBODA využívate v zahraničí aj voľné minúty a megabajty zo svojho mesačného balíka.

Napríklad najlacnejší program SLOBODA 100 len za 5 eur vám poskytne 100 minút hovorov alebo SMS a 1 GB dát využiteľných v 4G sieti 4ky, 3G sieti obchodného partnera a takzvanej roamingovej Zóne 1, do ktorej pochopiteľne patrilo aj Maďarsko a Chorvátsko v teste TOUCHIT.

4ka - Paušály SLOBODA

4ka v roamingu obstála výborne

Z pohľadu 4ky boli zaujímavé už výsledky pri meraní medzi mestami Záhreb a Karlovač. Rýchlosť sťahovania s hodnotou 2,89 Mbit/s porazila SIM kartu od O2, no pri odosielaní dát s rýchlosťou 4,34 Mbit/s za sebou "náš" mobil nechal okrem O2 už aj Orange.

Rýchlosť odosielania pritom nie je dôležitá len pri odosielaní obrázkov a videí, ale aj pri bežnom surfovaní - mobil totiž na server najprv musí odoslať požiadavku so žiadosťou o zobrazenie obsahu webovej stránky.

Porovnanie operátorov - internet

Zdroj: TOUCHIT.sk  

Ďalší z testov sa uskutočnil v meste Selce, priamo na brehu mora. V takýchto oblastiach netrhajú rekordy ani domáci operátori - množstvo dovolenkárov, no zároveň odľahlé miesto z jednej strany lemované vodou, z druhej hustými lesmi. 4ka bola opäť druhá najrýchlejšia. Tentokrát pri sťahovaní dát.

Porovnanie operátorov - internet

Zdroj: TOUCHIT.sk  

Čo teda z testu vyplýva? Že dátovania sa nemusíte báť ani v zahraničí. Mobil sa pri ňom síce prepne do roamingovej siete zahraničného operátora, no v prípade 4ky platíte za každý megabajt ceny ako doma, alebo dokonca surfujete z vášho mesačného balíka v paušáloch SLOBODA.

Rýchlosti kolíšu, no najmä v kvôli polohe, v ktorej sa nachádzate. Kompletné výsledky si prečítajte v článku na webe TOUCHIT. V poslednej časti redakcia 4ku ocenila za to, že na spoľahlivosti pripojenia v roamingu výrazne zapracovala. Ich skúsenosti reportujú, že dátové pripojenie 4ky už fungovalo takmer všade, kam sa počas ich dlhej cesty dostali.

Porovnanie operátorov - internet

Kompletné výsledky meraní TOUCHIT    

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.