Appky, ktoré nesmú chýbať na žiadnej dovolenke

Spríjemnite si cestu už pri jej plánovaní, ale aj hľadaní dobrého jedla a tých najlepších pamiatok. Stačí mať v mobile internet a tie správne aplikácie.

02.06.2022

Na dovolenke by ste mali v rukách držať skôr dobrú knihu, vychladenú zmrzlinu alebo slnečné okuliare a opaľovací krém, no rozhodne sa oplatí vziať si aj váš mobil. 

Určite nechcete tráviť hodiny na sociálnych sieťach, no vďaka správnym appkám a všade prístupnému internetu vám pomôže so všetkým od rezervácie ubytovania až po plánovanie výletov a objavovania najlepších reštaurácií a kaviarničiek. 

Čo by teda vo vašom smartfóne nemalo chýbať dávno predtým, než vôbec do ruky zoberiete pas a začnete baliť kufre?

Dvojka, ktorá vám nájde ubytovanie (Airbnb, Booking)

Niekto je celý deň vonku a na dovolenkové ubytko chodí len spať, no verte nám, že nekvalitný hotel dokáže pokaziť zážitok z celej dovolenky, hlavne ak ju absolvujete s deťmi. 

Svetoznáma aplikácia Booking (Android, iOS) vám ponúkne výber všetkých hotelov v cieľovej lokalite kdekoľvek na Slovensku alebo v zahraničí aj s fotografiami izieb a hodnotením ostatných používateľov. Ide vlastne o prepracovaný porovnávač všetkých ponúk, cez ktorý si aj izbu bezpečne rezervujete. 

Ubytovanie na dovolenke

Alternatívou môže byť služba Airbnb (Android, iOS), kde nájdete aj celé domy či vily, ktoré tu prenajímajú priamo ich majitelia. To je výhoda, aj nevýhoda – nájdete tu zaujímavejšie ubytovania, ktoré budú lákať, hlavne ak cestujete s priateľmi a chcete byť všetci spolu – na druhej strane však môže chýbať 24-hodinová recepcia, ktorá okamžite vyrieši akýkoľvek problém a požiadavku.

Hoci sa prenajímatelia musia poriadne obracať, aby si udržali dobré hodnotenia, niekedy sú problémy aj so samotným odovzdaním kľúčov a podobne. 

Aby ste videli viac, ako okolie vášho hotela 

Ak na dovolenku cestujete lietadlom, možno si v cieľovej destinácii budete chcieť prenajať auto, ktorým sa potom povozíte po celom ostrove vo vlastnom tempe. 

Na tento účel je už roky najlepší agregátor ponúk z najznámejších autopožičovní, aplikácia Rentalcars (Android, iOS) . Tí znalejší môžu využiť aj špecializované služby portálov ako je Rentalcover.com, ktoré vám ponúknu poistenie vozidiel z autopožičovní za výhodnejšiu cenu – následne budete môcť odmietnuť to predražené, ktoré sa vám bude snažiť nanútiť pracovník na pobočke. 

Požičovňa auta na dovolenke

Mobil bude dobrým pomocníkom aj pri návšteve miest a mestečiek. Aplikácia EasyPark (Android, iOS) vám umožní cez mobil zaplatiť za parkovanie vo vyše 25 krajinách sveta a vyše 3200 mestách.

Nebude fungovať úplne všade, no tam, kde áno, ušetrí stres pri čítaní miestnych pravidiel v cudzom jazyku a budete mať istotu, že sa nevrátite k auto s papučou, pokutou alebo ešte horšie, že vám ho neodtiahnu. 

Google Mapy či Apple Mapy vám určite predstavovať netreba, v mobile ich má takmer úplne každý. Vedeli ste však, že ak si vyberiete ktorýkoľvek cieľ na mape, môžete ich prepnúť a vyhľadať si aj cestu linkami MHD?

Ukážu vám tie správne linky metra aj s konkrétnymi časmi odchodov, takže sa už nikdy nebudete musieť pýtať okoloidúcich, či radšej hľadať drahý taxík. 

Tie najlepšie reštaurácie, pamiatky, zmrzlinárne… a párty

Apky Foursquare (Android, iOS) a Tripadvisor (Android, iOS)  sú spolu s vyhľadávaním podnikov priamo v Google Mapách ideálnou cestou, ako nájsť najlepšie miestne špeciality. Podniky uvidíte aj s fotografiami, hodnotením ostatných používateľov a otváracími hodinami, aby ste sa natešení na raňajky neprehnali zbytočne.

Kým Tripadvisor je vyslovene turistická aplikácia, Foursquare a Google Mapy vo veľkom využívajú aj miestni, či vám umožní nájsť trochu iný typ gastroprevádzok. 

Reštaurácie na dovolenke

Čo však v prípade, že už nie ste hladní, ale radi by ste si zašli niekde za zábavou? Appka All Events in the City (Android, iOS) sa snaží vyhľadávať všetky koncerty, festivaly a párty v danom meste kdekoľvek po svete. 

Nezabúdajte ale ani na kartu Udalosti v čoraz prehliadanejšom Facebooku. Možno objavíte prvé vystúpenie kapely, ktorá prerazí vo svete alebo niečo, kam by ste sami bez kamošov a pár absolvovaných pivkách ani nešlil. 

Treba vám ešte niečo navyše?

Čakanie na letisku si môžete spríjemniť napríklad aplikáciou Flight Radar (Android, iOS), ktorá vám ukáže online polohu všetkých lietadiel, konkrétny model aj to, kam smerujú. Veľa letísk má aj špeciálne vyhliadkové plošiny, kde môžu “planespotteri” vidieť pristávajúce a štartujúce stroje zblízka. 

Windy (Android, iOS)  zas nie je len klasické počasie, ale jeho dáta ukazujú aj informácie o teplote morí, smere vetra a výške vĺn, ktoré nepochybne zaujímajú fanúšikov dosky a neoprénu. 

No a aby všetko bežalo ako má, váš mobil musí byť nabitý a s tým správnym paušálom, ktorý bude fungovať aj v zahraničí. 

Vo 4ke teraz môžete vyskúšať ktorýkoľvek paušál s novou SIM kartou na prvých 30 dní len za 4 eurá. Môžete si tak skúsiť aj SLOBODU ∞ + s neobmedzeným objemom dát pre dovolenkárov na Slovensku a 4,33 GB využiteľnými kdekoľvek v EÚ.

Ďalšie články

Nenechaj si odplávať dokonalú dovolenku! Týždeň na jachte vybavíš aj z mobilu

Viaceré z týchto aplikácií sú dokonca zo Slovenska! Spríjemnia vám však dovolenku v Chorvátsku, Taliansku aj Grécku.

20.08.2021

Čítať viac

S dátami od 4ky si naplánujete dovolenku na Slovensku ako po masle

Dôležité je nájsť to správne ubytovanie, vybrať program na každý deň a vychytať správne počasie. Tieto appky sú ideálni pomocníci.

30.06.2020

Čítať viac

Letná dovolenka ako obrázok! S týmito appkami na sociálnych sieťach zahviezdite

Ako na krásne stories a instagramové posty z dovolenky? Ak máte kreatívneho ducha, s týmito appkami sa vyhráte do sýtosti.

21.07.2020

Čítať viac
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.