Ako bojovať s dezinformáciami a fake news?

Overujte, kontrolujte a podrobne čítajte všetko, na čo na internete narazíte. Len tak sa k vám dostanú naozaj pravdivé informácie.

26.08.2021

O tom, že nie všetko, čo na internete nájdeme, je pravda, sa presviedčame doslova každý deň. Dezinformácie, hoaxy, nepravdy a falošné správy na nás útočia doslova všade. Ako teda rozlíšiť, ktorým zdrojom dôverovať, ktoré si radšej dvakrát preklepnúť a ktoré rovno zablokovať

Médiá a novinári, ktorým veríte

Vlna kritiky sa dnes valí aj na mienkotvorné médiá. Áno, aj tie robia chyby, no pri nich platí jedno pravidlo - ich dôveryhodnosť a meno to najcennejšie, čo majú. 

Ak by teda napísali niečo, čo nie je pravda, väčšinou sa na to veľmi rýchlo príde. Slušné médium veľmi rýchlo text opraví, prípadne sa ospravedlní. Najväčšie a najčítanejšie denníky doma aj vo svete sú pod tou najväčšou kontrolou. 

Nájdite si teda denníky a weby, prípadne priamo jednotlivých novinárov na Twitteri, ktorým veríte a ceníte si ich prácu, alebo ich dokonca radi podporíte predplatným. Na novinárov ako celok určite nerezignujte. Takéto zmýšľanie je pre spoločnosť vážnou hrozbou. Veď kto by potom kontroloval politikov, ak nie oni a ľudia, ktorí si o kauzách, prešľapoch, ale aj dobrých ťahoch lídrov pravidelne čítajú?

Novinari hoaxy

Kontrolujte, overujte a nečítajte len nadpisy

Ak narazíte na prebratý text v slovenčine, obvykle je doložený zdrojmi pôvodných informácií, štúdiami alebo presnými citáciami. 

Pokiaľ si dokážete rozkliknúť originál, alebo informáciu overiť na viacerých stránkach, ste vo výhode. Ak v práci s informáciami až takí dobrí nie ste, nebojte sa požiadať o pomoc!

Spýtajte sa na názor detí alebo blízkych, ktorým veríte a rešpektujete ich rozhľad, prípadne tému otvorte s kamošmi na pive… a počúvajte, diskutujte, googlite a vzdelávajte sa. Možno prídete na to, že je to poriadna zábava. 

Hoaxy a dezinformácie

Najväčšou chybou je, ak si spravíte názor len podľa nadpisu. Bulvárne médiá sa často snažia “klikbajtovať” a hyperbolizovať. Kľudne ich za to trestajte tým, že takýto článok neotvoríte, alebo kliknete na Unfollow.

Facebook a komentáre berte s rezervou

Sociálne siete dali hlas každému, čo je zrejme dobre. Hlas ale majú aj ľudia, ktorí v danej problematike nemajú absolútne žiadne vzdelanie, alebo čo je horšie, z rôznych dôvodov naschvál klamú a zavádzajú

Najväčší odpad sa koncentruje na sociálnych sieťach a, treba si to priznať otvorene, na Facebooku. 

Hoaxy a dezinformácie na Facebooku

Klamstvá tu môžu šíriť bežní ľudia, známi politici drukujúci určitým skupinám potenciálnych voličov alebo dokonca platení trollovia z iných krajín, ktorých cieľom je rozvrátiť dôveru v základné inštitúcie a seriózne média. 

Niektoré “firmy” už dobre poznáme. Projekty ako konspiratori.sk poukazujú na zdroje, ktoré opakovane klamali (a podarilo ich usvedčiť na základe jasných dôkazov), Demagog.sk sa zas snaží tzv. fact checkovať výroky našich politikov, hoci aktuálne máme parlamentné prázdniny a uhorkovú sezónu. 

Skúste nasmerovať aj svojich blízkych

Môže sa stať, že nezmyslom a klamstvám uveria aj vaši blízki. Odborníci radia najmä nezosmiešňovať ich názory, ale naopak argumentovať dobre odzdrojovanými informáciami 

Používajte čísla, štúdie, pomáhajte si YouTube videami a grafmi, ale hlavne, nehádajte sa a netrhajte priateľstvá len pre to, že sa v niektorých otázkach možno nikdy nezhodnete.

So 4kou sú informácie vždy na dosah ruky

Ak si potrebujete čokoľvek overiť alebo vyhľadať na internete, takmer vždy máte po ruke svoj smartfón s prístupom k mobilným dátam.

A tie od 4ky sú teraz dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Noví zákazníci si môžu teraz vyskúšať akýkoľvek paušál SLOBODA len za 4 eurá na 30 dní. Stačí si objednať 4ka SIM kartu s kreditom 4 eur kartu cez náš e-shop alebo si preniesť číslo do 4ky a k nemu si vybrať paušál SLOBODA. Chybu neurobíte. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.