Nikto tak nepomôže človeku, ako človek človeku

Máte strechu nad hlavou, dobré zdravie a plnú chladničku? V tom prípade nastal čas pomôcť tým, ktorí podobné šťastie zatiaľ nemajú.

28.05.2020

Po kríze spojenej s pandémiou nového koronavírusu sa Slovensko a najmä slovenské domácnosti budú musieť pripraviť aj na krízu ekonomickú. Je zrejmé, že minimálne časť z nás svoju prácu stratí.

Do problémov sa však dostalo aj zdravotníctvo, nemocnice totiž museli odložiť väčšinu operácií, ktoré neboli urgentné, a pacienti v neľahkej situácii tak na pomoc musia čakať ešte o niečo dlhšie. 

Preto je ten pravý čas na trochu solidarity. Ak máme niečo navyše, prečo nepomôcť niekomu, kto toľko šťastia nemal? Nikdy neviete, kedy budete na tej opačnej strane práve vy. 

Ako presne môžete pomôcť? Niekedy je to poukázaním 2 % z vašich daní konkrétnej neziskovke, inokedy postačí SMS-ka alebo prevod konkrétnej sumy na bankový účet vybranej charitatívnej organizácie. Informácie hľadajte na ich oficiálnych weboch.

Nemocnice a zdravie - aj po koronavíruse 

Zrejme najúspešnejším projektom posledných týždňov bola zbierka ktopomozeslovensku.sk, ktorej cieľom bolo zabezpečiť nevyhnutné ochranné pomôcky ako rukavice, štíty a dezinfekciu pre slovenské nemocnice. Podarilo sa vyzbierať viac než 1,3 milióna eur.

Teraz opäť môžete pomôcť aj tým, ktorí trpia oveľa rozšírenejšími chorobami s ešte náročnejšou a nákladnejšou liečbou. Aktivity Ligy proti rakovine sú každoročne najviac vidieť na Deň narcisov, teda 16. apríla. Prispieť však môžete kedykoľvek, alebo si dokonca nastaviť pravidelnú podporu, ktorá sa z vašej karty strhne každý mesiac. 

Liga proti rakovine

Biela pastelka je zas aktivitou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Peniaze, vlani vyše 200 000 eur, smerujú na poskytovanie sociálneho poradenstva a financovanie aktivít, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím pomáhajú začleniť sa do bežného života.

Pomoc pre deti s ťažkým osudom

Dobrý anjel sa snaží pomáhať celým rodinám, ktoré sa dostali do neľahkej finančnej situácie. Priemerná výška mesačného príspevku pre jednu domácnosť je asi 140 eur, pomáha sa však až 3 000 takýmto otcom, matkám a deťom. 

 Dobrý anjel

Deťom pomáhajú aj ďalšie dve organizácie. Neziskovka Plamienok smeruje pomoc do detských hospicov alebo domácej starostlivosti pre deti, ktoré už žiadnu nádej nemajú a sú nevyliečiteľne choré či zomierajúce. 

Deťom a poskytuje psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc. Človek v ohrození sa zas stará o vyčlenené deti z chudobných rodín a osád, ktoré často žijú v domoch bez elektriny alebo vody. Pomoc im dá aspoň akú-takú nádej, že by sa v dospelosti mohli zamestnať dopadnúť lepšie, ako ich rodičia. 

Človek v ohrození

Pomoc pre individuálne prípady

A čo ak chcete mať sami pod kontrolou to, ku komu sa pomoc reálne dostane? Je to možné vďaka portálu ĽudiaĽuďom.sk. Pomôcť môžete niektorej z organizácií alebo konkrétnym jednotlivcom, pri ktorých si vždy môžete prečítať celý ich príbeh

Každý mesiac tak môžete pomôcť niekomu inému a navyše, cieľové sumy, ktoré potrebným zlepšia život, sú často pomerne nízke. Každé euro je tak mimoriadne dôležité. 

ĽudiaĽuďom.sk teraz spúšťajú aj tzv. Gaučovú výzvu, vďaka ktorej môžete niektorým zbierkam pomôcť  

Gaučová výzva Ľudia Ľuďom

Nie len ľudia a nie len pomoc vďaka peniazom

Vašu pomoc ale ocenia aj zvieratá v útulkoch Slobody zvierat alebo ľudia, ktorým spraví radosť aj niečo iné, než peniaze. Do OZ Vagus napríklad môžete priniesť trvanlivé potraviny, maslá, paštéty a konzervy, prípadne uteráky a základné oblečenie, ktoré potom rozdelia ľuďom bez domova

Dá sa to aj pohodlne SMS-kou

Všetci 4kári s našou SIM kartou majú možnosť prispieť vyše desiatke nadácií a občianskych združení formou SMS. Detaily hľadajte na webe 4ky, obyčajne stačí poslať SMS v špeciálnom tvare na skrátené telefónne číslo. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.