4 generácie a 4 sociálne siete, ktoré im patria. Ktorú používate vy?

Máte TikTok, alebo ho nechávate deťom? A ste ešte vôbec na Facebooku? Vieme, kde sa oplatí hľadať obsah presne pre vás!

28.07.2021

Na sociálnych sieťach je dnes každý. Možno sa vám nepáči, koľko o vás vedia, alebo rátate hodiny, ktoré ich skrolovaním denne stratíte. 

Faktom však zostáva, že môžu byť aj užitočné. Na zábavu, na komunikáciu s kamošmi, alebo získavanie informácií. 

Dnes sa však delia už aj podľa veku! Naozaj. Veď sa len pozrite, kde sú mladí, a kde “stará garda”.

Facebook - informácie, balast a konšpirácie

Áno, Facebook je stále najväčšou a najpopulárnejšou sociálnou sieťou. Veď mesačne hlási až 2,7 miliardy aktívnych používateľov

Aj v slovenských podmienkach sa tu hodí polajkovať vaše obľúbené médiá a spravodajské weby. Vždy, keď v mobile otvoríte modro-bielu appku, neminú vás horúce novinky, politika ani virálny obsah, ktorý zdieľa a v práci pri obede spomína každý.

Podľa mnohých však Facebook pomaly kanibalizuje sám seba, dnes vám totiž zobrazuje skôr príspevky, ktoré majú veľa reakcií a komentárov, ako tie od stránok a ľudí, ktoré naozaj sledujete. No a reklamy, tých sa už sieť nikdy nezbaví.

Na druhej strane tu však stále existujú skupiny pre ľudí s rovnakými záujmami (psíčkari, ľudia z vášho paneláku alebo mestskej časti) či sekcia Marketplace, kde predáte alebo kúpite naozaj všetko, od oblečenia až po autá a elektroniku. 

Pozor však na konšpirácie, hoaxy a nenávistné komentáre, ktorých je tu snáď najviac na internete. Možno preto už na Facebooku, ak nerátame chatovanie cez Messenger, mladých ani veľmi nenájdete. 

Facebook

Instagram – žiadne slová, iba fotky a videá

Mladá aktívna generácia totiž prešla na Instagram. Služba začínala ako priestor pre zdieľanie fotografií, a naozaj, krásne zábery prírody, jedla, mačičiek aj dobre vyzerajúcich žien a mužov tam nájdete dodnes.

Šikovný spôsob označovania #hashtagov a lokalít vám raz-dva pomôže nájsť nové miesta na nedeľný obed alebo letnú dovolenku. 

Za posledný rok ale zažili boom najmä tzv. Stories, teda krátke, maximálne 15-sekundové príbehy, ktoré nájdete hneď v hornej lište. Vďaka nim okamžite zistíte, čo a kde práve robia vaši priatelia. Môžete im hneď napísať a okamžite pokecáte, čo majú nové… Influenceri cez ne zas oslovujú svoje verné publikum.

No a nevýhody? Aj Instagram už začína pretláčať videá a veľmi múdry algoritmus, ktorý vám po zhliadnutí jedného okamžite naservíruje ďalšie podobné… a po ňom ďalšie… a hneď ďalšie...

Áno, treba si dávať pozor a nájsť pravú mieru, kedy je už internetu priveľa. Alebo si appku odrežte vopred danými limitmi vo svojom mobile.

Instagram

Twitter - nič pre Slovákov? 

Poznáte niekoho, kto aktívne používa Twitter? Nie? No v USA alebo Ázii je to takmer každý!

Sociálna sieť sa riadi heslom, že menej je niekedy viac a posty obmedzuje na maximálne 280 znakov. Všetko je tak rýchle, prehľadné no najmä – obsah, ktorý chcete sledovať si vyberáte výhradne vy

Twitter je tak domovom politikov, novinárov aj hviezd showbiznisu, skrátka ľudí, ktorí potrebujú komunikovať vecne a bez omáčok okolo. Nájdite si a začnite followovať svoju bublinu s rovnakými záujmami. Garantujeme vám, že sa sem budete vracať častejšie než na Facebook. 

Práve tu vznikli hashtagy, ktoré už dokázali odštartovať nejednu skutočnú revolúciu. Môžete si byť istí, že ak sa niečo stane, videá a fotografie z danej udalosti budú ako prvé práve tu.

Dá sa teda povedať, že Twitter je na viac na prácu a informácie ako zábavu. A to dnes na internete nie je úplná samozrejmosť. 

Twitter

TikTok - tanec, pranky, zábava

Pokiaľ máte deti alebo tínedžerov, pravdepodobne sú na TikToku a tomu, čo tam sledujú a lajkujú, príliš nerozumiete.

TikTok je plný tanca, vtipov a prespievaných textov či hlášok. Okrem zábavy sa niekedy reálny úžitok hľadá pomerne ťažko, hoci na TikTok už smerujú aj starší influenceri.

Nájsť sa tu tak dajú tipy na oblečenie, varenie alebo starostlivosť o domácnosť, hoci sú stále v menšine. No niekedy je čas aj vypnúť mozog a príliš nepremýšľať, no nie?

A vlastne… Ak sa chcete dnes stať hviezdou celosvetového internetu a myslíte si, že máte čo ponúknuť, TikTok je asi tá najlepšia a najperspektívnejšia platforma. Všade inde už je plno.

Sociálne siete jedine so 4kou

Na Facebooku pribúdajú livestreamy, na Instagrame a TikToku zas množstvo videí. Nezdá sa to, ale vo vašom mobile dokážu rýchlo zhltnúť aj stovky megabajtov za deň.

Našťastie je tu neobmedzený nový paušál SLOBODA ∞ + DÁTA NAVYŠE, pri ktorom sa o prenesené dáta báť naozaj naozaj nemusíte. Pri automatických úhradách priamo z platobnej karty vyjde len 20 eur na 30 dní.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.