10 najromantickejších filmov všetkých čias

Najlepšie romantické filmy, ktoré nie sú len plné klišé a zaujmú nielen na Valentína.

09.02.2023

Najsladší deň v roku sa nezadržateľne blíži a 14. februára sa väčšine z nás oplatí nezabudnúť domov priniesť nejaké tie kvety a sladké prekvapenie v podobe čokolád či koláčikov. 

Ako doplnok však nič nepokazí ani správne zvolený romantický film. Ten si možno užijú aj ľudia, ktorí aktuálne žiadnu polovičku nemajú. Na streamovacích službách sú ich desiatky, preto sme za vás vybrali tie najlepšie, ktorými určite veci neuškodíte. 

Ona | Her (HBO Max)

Pamätáte sa ešte, ako pred pár rokmi filmový svet nehovoril o ničom inom, ako o šokujúcom výkone Joaquina Phoenixa v zatiaľ poslednom filme o Jokerovi? Práve toto nevídané stvárnenie pôvodne komixového šialenca hercovi právom prinieslo sošku Oscara. 

Phoenixa však môžete vidieť aj v jeho staršom filme Her, kde sa jeho partnerkou stáva prakticky dokonalá Scarlett Johansson.

Problém je, že vo filme z pokojne pomerne blízkej budúcnosti v skutočnosti neexistuje. V zdanlivo dokonalom vzťahu je totiž len “ženou” vytvorenou umelou inteligenciou.

Lásky čas | About Time (Netflix)

Alebo naopak, príbeh o schopnosti, ktorú by si dnes prialo čoraz viac mužov. Tim je nesmelý 21-ročný muž, ktorému to so ženami, kvôli malým skúsenostiam, veľmi nejde.

Dokáže sa však vrátiť do minulosti a napraviť všetky chyby ktoré urobil, alebo urobiť to, k čomu sa na prvý pokus neodhodlal.

Vďaka tomu sa stáva ideálnym mužom, ktorý vždy urobí to, po čom ženy túžia. Ani takáto schopnosť však nie je úplne bez chýb, po každom návrate do minulosti totiž bolestivo príde o to, čo už zažil. 

Film si skúste pozrieť do 15. februára, potom z ponuky najznámejšej streamovacej služby zmizne.

Vanilla Sky | Vanilkové nebo (Netflix)

Tom Cruise jednoznačne patrí medzi najväčšie idoly žien. Jednou z jeho životných rolí je romantický film Vanilkové nebo, v ktorom stretne Penélope Cruz aj Cameron Diaz.

Film kvôli komplikovanosti a náročnosti zápletky nemusí byť práve tým pravým, ak chcete len niečo na krátke pobavenie, no v ostatných prípadoch rozhodne ukáže, že povrchné vzťahy ani peniaze nie sú vždy tým, čo prináša skutočné šťastie. 

Film vás dostane aj soundtrackom, na ktorom sa stretli Paul McCartney, R.E.M, Bob Dylan, Radiohead či Sigur Rós, takže si ho budete môcť dlhé týždne púšťať ešte samostatne.

Láska nebeská | Love Actually (Amazon Prime Video)

Známa klasika má typický britský humor aj miestne hviezdy na čele so šarmantným Hughom Grantom, Colinom Firthom či Liamom Neesonom. Možno aj preto ide o naozaj kvalitnú alternatívu k bežným bezduchým hollywoodskym slaďákom. 

Buďte si istí, že sa budete smiať a aj plakať, no nebývale vysoké hodnotenia naznačujú, že aj po rokoch ide o jeden najlepších filmov tohto žánru, ktorého príjemná atmosféra vás doslova nakazí na dlhé hodiny. 

Služba Amazon Prime video má film so slovenskými titulkami.

Once (HBO Max)

Pouličný umelec a talentovaná pianistka z Čiech, teda Glen Hansard a Markéta Irglová. Snímku síce tiahne hlavne hudba a nie jej dej, no napriek tomu ide v žánri romantických komédií o kúsok, z ktorého rozhodne zostanete namäkko. 

Film z extrémne nízkym rozpočtom a hercami-nehercami svojho času spôsobil poriadny ošiaľ a dotiahol to poriadne ďaleko. Až na cenu Akadémie za titulnú pieseň.

500 dní so Summer (Disney+)

Dá sa vymyslieť romantická komédia, ktorá sa nepodobá na nič, čo už natočili pred ňou? 

Zo tohto filmu sa stala absolútna klasika žánru. Život a jednotlivé vzťahy znázorňuje až banálne presne, odsýpa poriadne rýchlo ale zanechá dojem na dlhé dni po zhliadnutí. 

Film o (neopätovanej) láske vám ukáže, že aj keď jedno ročné obdobie možno nevyhnutne skončí, po ňom príde ďalšie.

Casablanca (na požičanie z Apple TV+)

Niekto vraví, že muži (prípadne ani ženy) už dnes nie sú tým, čím bývali. Do časov skutočných gentlemanov vás môže preniesť film Casablanca z roku 1942, ktorý si právom vyslúžil hneď niekoľkých Oscarov aj 99 % hodnotenie najrešpektovanejších kritikov z agrátora Rotten Tomattoes.

Príbeh hlavného hrdinu na pozadí druhej svetovej vojny je dokonca inšpirovaný skutočným príbehom česko-slovenského imigranta Victora Laszla.

Počítajte s tým, že pomalší dej ani čierno-biely obraz už dnes nemusia sadnúť každému, no pokiaľ ste Casablancu nikdy nevideli, ide o vážny kultúrny prehrešok, ktorý tak či tak musíte v živote napraviť. 

Ak budete na Valentína sami, bude to skvelá príležitosť. Apple TV+ ho má aj v českom dabingu.

Starci na chmelu (Voyo)

Je vám Casablanca príliš vzdialená? Čo tak staré dobré česko-slovenské chmelové brigády, kde starší možno sami našli svojho súčasného manžela alebo manželku?

Podobné to má filmová Hanka, o ktorú sa zaujímajú hneď dvaja nápadníci zároveň. 

Starci na chelu nie sú klasický romantický film, ale prvým domácim muzikálom a vzhľadom na “domáci” pôvod je jasné, že vám niektoré z legendárnych piesní budú aj dnes veľmi dobre známe. Minimálne tie od Karla Gotta. 

Noc na Karlštejne (Voyo)

Novší muzikál, ktorý sa ale pozerá ešte viac do minulosti, do čias českého kráľa Karla IV.

Na český Karlštejn mali ženy prísny zákaz vstupu, no je viac než jasné, že sa našiel niekto, kto sa toto pravidlo rozhodol porušiť. Romantický film má aj humor a inteligentný dej, na rozdiel od najobľubenejších moderných komédií.

Wild Mountain Thyme | Romanca po írsky (Hulu)

Originálna romanca v prostredí krásnej írskej prírody namiesto bežných severských rozprávok Rosamunde Pilcherovej.  

Film okrem scenérií tiahne aj naozaj hviezdne herecké obsadenie – mužov určite zaujme Emily Blunt, na ktorú sa tento rok budete môcť tešiť aj v zrejme najočakávanejšom Nolanovom blockbusteri Oppenheimer. 

Ženy zas zaujme druhý zo zamilovanej dvojice, Jamie Dornan, ktorý exceloval ako brutálny záporák v netflixovskom thrilleri Pád (Fall) s vyšetrovateľkou Gillian Anderson (Akty X).

Dokonalá romantika aj vďaka 4KA TV

Chcete radšej pripraviť romantický večer s tradičnou ponukou našich televízií? So 4KA TV získate prístup k množstvu rozmanitých TV staníc, ktoré si viete rozšíriť o obľúbené filmové balíky. Nechýba 7-dňový archív s možnosťou pretáčať reklamy, nahrávanie, zastavenie, pretočenie, či spätné prehrávanie. S televíziou od 4ky môžete obľúbené relácie sledovať v celej EÚ a na viacerých zariadeniach súčasne, podobne ako pri streamovacích službách.

4KA TV je dostupná pre klasické aj smart televízory, smartfóny, tablety alebo počítače už od 10 eur mesačne

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.